Minusta

Hei! 

Tervetuloa kotisivuilleni! Olen vuonna 1994 syntynyt kuulantyöntäjä nimeltään Nico Oksanen. Minun sivuillani pääset seuraamaan matkaani Suomen yleisurheiluhuipulla kuulantyönnössä.

Kuulun kastiin, jolla on menneisyydessään takana loistava tulevaisuus. Nuorissa tuli voitettua yhdeksän sm-mitalia puhtaasti lahjoilla, eikä niin paljoa harjoitelleena. Tie nousi pystyy 19-vuotiaana ja tämä oli päättää koko uran.

Ura käytännössä päättyikin, mutta parin sattumuksen kautta sain itseni vielä kerran takaisin kuularinkiin loppiaisena 2015. Ammattimaisesti aloin harjoitella kuulantyöntöä vasta talvella 2017 pienten vammojen jälkeen.

Isästä Raimo Mäkisen kautta, Mika Lönnbladiin ja Tapio Kuuselaan

Nuoruusvuosina minua valmensi oma isäni, Matti Poutanen. Isä-poika valmennussuhde tuli tiensä päähän syksyllä 2010, jolloin halusin jotain uutta tekemiseen. Silloin kuvioihin astui Raimo Mäkinen. Mäkisen kanssa yhteistyötä kesti urani neljä ensimmäistä Kalevan Kisaa, mutta päätös yhteistyön lopettamisesta yhteismielin tehtiin syksyllä 2018.

Syksyllä 2018 siirryin kahden valmentajan taktiikkaan, kun Tapio Kuusela ja Mika Lönnblad ottivat minun urani huolekseen. Kuuselan ja Lönnbladin kanssa pyritään tekemään saumatonta yhteistyötä. Kuusela asustelee Arizonan auringon alla Yhdysvalloissa ja Lönnblad on toiminut ensimmäisen yhteisen kauden ajan lähivalmentajana, potkimassa perseelle.

Ensimmäinen vuosi oli menestys, vaikka tuloksellisesti ei päästy sinne mihin haluttiin. Kesä 2019 toi Kalevan Kisoista hopeaa ja edustuspaikan Ruotsi-maaotteluun. 

Kahden valmentajan yhteistyö päättyi syksyllä 2019 ja marraskuussa valmentajanani jatkoi ainoastaan Lönnblad.

Kausi 2019-20 mollivoittoinen

Kausi 2019-20 oli ehkä urani vaikein, mutta siitä huolimatta menestystä tuli ringissä, vaikka ennätykset eivät parantuneetkaan. 

Turun Kalevan Kisoissa sijoitukseksi muodostui neljäs kauden parhaalla tuloksella 17,71 ja lisäksi minut kutsuttiin Suomi-Ruotsi -maaotteluun edustamaan maatani toista kertaa putkeen miesten kuulassa.

Koko kauden aikana parantuneet fysiikka-arvot eivät vielä päätyneet välineeseen, mutta harjoituksellisia muutoksia tehtiin syksyllä 2020.

Kausi 2020-21 sivusi ennätystä

Pitkän off-seasonin jälkeen aloimme harjoitella kesää 2021 kohti. Hallikausi jäi tarkoituksella väliin ja keväällä kesken todella hyvän harjoitusjakson kahden viikon sairastelu muutti merkittävästi suunnitelmia. Kisakausi aloitettiin normaalia myöhemmin eli vasta hiukan ennen juhannusta. 

Kilpailukauden tavoitteena oli tarkoitus tähdätä vain Tampereen Kalevan Kisoihin ja onnistua siellä isosti. Kalevan Kisoihin kunto nousikin kovaksi ja lopulta kisoista oli tuomisena tutuksi tullut neljäs sija ennätystä sivuavalla tuloksella 17,88.

Tampereen Kalevan Kisoihin päättyi myös valmennusyhteistyö Mika Lönnbladin kanssa. Syksystä 2021 alkaen uutena valmentajanani aloitti Ville Korte

Kausi 2021-22 toi kaksi SM-mitalia ja uuden metriluvun

Kausi 2021-22 oli monelta eri osin erilainen kuin aiemmat. Suurimman muutoksen toi tietysti tekniikan vaihtaminen pakituksesta pyörähdykseen, mikä vaati veronsa. Kausi oli kuitenkin kokonaisuudessaan isosti plusmerkkinen, sillä SM-halleista mukaan tarttui hopeaa ja Kalevan Kisoista pronssia viimeisellä kierroksella syntyneellä tuloksella 17,35.

Loppukaudesta onnistuin parantamaan vielä ennätystäni ensiksi 17,89’n ja viikkoa myöhemmin yli 18 metrin, kun 18,04 kirjattiin tulokseksi Turun Tilastopajacupin jälkeen. Tämän jälkeen matka jatkui Suomi-Ruotsi -maaotteluun olympiastadionille, josta tuloksena oli 17,34 ja kuudes sija.

Kauden jälkeen yhteistyö valmentajana toimineen Ville Korteen kanssa päättyi ja jatkoin uraani ilman henkilökohtaista valmentajaa.

Ennätykset

Kuula
7.26kg – 18,04 (17,47i)
6.00kg – 17,14
5.00kg – 17,59
4.00kg – 18,22